VAR

Prof voetbal wat moet je doen om dat te mogen spelen?

Prof voetbal wat moet je doen om dat te mogen spelen?

Het is de droom van menig jongen en meisje die begint met voetbal, profvoetballer worden. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. De weg naar succes is een lange weg. Is het onmogelijk? Nee zeer zeker niet, maar er zijn wel veel factoren die mee spelen of je toekomst hebt als profvoetballer of niet. Maar hoe kun je dan profvoetballer worden en wat heb je hiervoor nodig? Dat lees je hier in deze blog.

omar-ram-ztwaJXBWCC0-unsplash
janosch-diggelmann-i8XiabUW3mw-unsplash

Talent is de basis

Je kunt nog zo graag profvoetballer willen worden, als je geen talent ervoor hebt dan houdt natuurlijk alles op. En het heeft nog niet eens alleen te maken met talent, ook je fysiek moet meewerken. Er zijn genoeg talentvolle keepers geweest die het niet hebben gered als profvoetballer omdat bijvoorbeeld de lichaamslengte niet voldoende was of de arm en beenlengte.

Talent is dus echt wat je nodig hebt om profvoetballer te kunnen worden. Naast dat je talent nodig hebt moet je ook mentaal sterk zijn en doorzettingsvermogen hebben.

Scouting

Profvoetballer word je niet van de ene op de andere dag. Daar moet je voor gescout worden en dat begint altijd in het jeugd en amateur voetbal. Tegenwoordig worden kinderen al heel erg jong gescout. Op het moment dat een speler gescout is wordt hij/zij uitgenodigd voor een proefperiode. Kom je deze periode door dan krijg je een jeugdcontract bij de club waarvoor je gescout wordt.

Jeugdopleiding

En dan begint de reis naar het profvoetbal. Tijdens de jeugdopleiding word je klaargestoomd voor het echte werk als profvoetballer. Helaas is het zo dat er tijdens de jeugdopleiding heel veel jeugdspelers afvallen. Zij blijken toch niet goed genoeg te zijn om verder te gaan als profvoetballer. Dat is natuurlijk een grote teleurstelling.

Profvoetballer en nu?

Als je de jeugdopleiding hebt doorstaan dan kun je een officieel profcontract krijgen. Maar om als profvoetballer te mogen spelen heb je wel een licentie nodig. En de club waarvoor je speelt moet ook een proflicentie hebben. Dit wordt altijd geregeld vanuit de voetbalbond. Daarnaast heb je dan een zaakwaarnemer nodig die voor jou onderhandeld bij de clubs. Het is dus een lange weg!

Meer Te Weten Komen

Amateur voetbal

Beach voetbal

zaalvoetbal